פילוסופיה

איך הכל התחיל? האם אני נשאר אותו אני לאורך זמן? מי קובע מה טוב ורע? 

האם מותר לגנוב כדי להאכיל אדם רעב? 

האם יופי הוא בעיני המתבונן? האם אני רואה את העולם כפי שהוא? 

האם יש אלוהים? 

אם אי-פעם שאלת את עצמך שאלות כאלה, את/ה פילוסופ/ית בנשמתך. 

יכול להיות כיף ומרגיע לגלות שהשאלות האלה אינן רק המוזרויות שלך, אלא יש תחום דעת עתיק ומכובד שעוסק בהן. שאלות אלה מטרידות את האנושות מאז ומתמיד, והתחום העוסק בחקירתן נקרא ביוונית פילוסופיה (בעברית – אהבת החכמה). 

אז מה עושים בעצם כשלומדים פילוסופיה? בעיקר שואלים שאלות, ואז מנסים קצת לענות עליהן, ומהתשובות מגיעים בדרך-כלל להמון שאלות נוספות. כשלומדים פילוסופיה מעמיקים לתוך עצמינו, למחשבותינו, שכלנו ורגשותינו, ומחפשים שם את התשובות שאף מיקרוסקופ ואף טלסקופ אינם יכולים לספק. כשלומדים פילוסופיה לומדים גם להכיר את התשובות שהציעו הוגים חכמים מתקופות שונות – קוראים את דבריהם, מנסים להבין, לפרש ולבקר את מה שהם אמרו, ובנתיים, מגבשים לעצמנו דעה משלנו. 

בפילוסופיה מדברים הרבה – עם עצמנו, עם ההוגים, ועם חברינו לכיתה – השותפים לחקירה המרתקת והאישית הזאת. לומדים לדון ולהקשיב לדברי אחרים, ולומדים גם לנסח ולנמק את דברינו ואת דעותינו. 

כשלומדים פילוסופיה לומדים גם לכתוב באופן ברור, הגיוני ומנומק את הרעיונות הסבוכים שמעסיקים אותו ולומדים לבקר תמיד כל עמדה, ובעיקר את זו שלנו. 

אז למה ללמוד את זה? אם מה שקראת עד כאן לא שכנע אותך- זה כנראה לא בשבילך… 

כי הסיבה היחידה ללמוד פילוסופיה היא סקרנות, רצון אמיתי לחשוב ולשאול ולחקור, וללמוד. 

רווחים צדדיים….כן, יש גם – השיפור במיומנויות הלמידה של תלמידי הפילוסופיה מתבטאים בדרך-כלל גם במקצועות אחרים: יכולת לקריאה ולהתמודדות עם טקסטים קשים, יכולת לארגן רעיון באופן ברור ומסודר, ויכולת משופרת להתנסחות בעל-פה ובכתב. 

מבנה הלימודים ובחינות הבגרות 

מקצוע הפילוסופיה בתיכון הוא מקצוע מורחב, שניתן להיבחן בו בבחינות בגרות ברמה 5 יחידות לימוד, והוא מזכה בבונוס בממוצע הבגרות. 

לימודי המגמה עצמם נלמדים בהיקף של 3 ש"ש בכיתה י,5 ש"ש בכיתה יא (עליהם נבחנים בסוף כיתה יא בשתי יח"ל) ו-2 נוספות בכיתה יב. 

היחידה החמישית היא עבודת גמר, שכל תלמיד כותב על נושא אישי, בהנחיית המורה, במהלך כיתה יב'. 

בחינות הבגרות הן פנימיות, כלומר נכתבות על-ידי המורה, על-פי תכנית הלימודים שנבחרה בביהס. הבחינות נבדקות בכל שנה ומקבלות את אישור המפקחת על מקצוע הפילוסופיה ממשרד החינוך, ויש להן תוקף כשל בחינת בגרות חיצונית. 

"חיים שאין בהם חקירה, לא כדאי לאדם לחיותם" (סוקרטס) 

תכני הלימוד 

תחומי הלימוד נקבעים על-פי תכנית של משרד החינוך עם מידה מסוימת של בחירה למורה. 

התכנית מחולקת על-פי ענפי הפילוסופיה, כאשר בכל תחום לומדים מעט הוגים קלאסיים, ובעיקר הוגים מודרניים, עם דגש על ההתפתחות הפילוסופית בתוך הענף, והיחסים הדיאלוגיים בין ההוגים. 

תנאי קבלה 

התלמידים המתאימים יוזמנו לראיון אישי. 

רכז – קובי הרדן 

1002137249@jerschools.org.il 

קישורים מהירים

טרם נפתח